Zootecnista egresada de la Universidad Nacional de Colombia, con Maestría en Ciencias Agropecuarias, línea producción Animal Tropical y Doctora en Genética y Mejoramiento Animal de la Universidad Estatal Paulista «Júlio de Mesquita Filho» (UNESP) de Brasil. Docente Investigadora Junior del grupo de investigación Ciencia Animal de la Facultad de Ciencias Agropecuarias U.D.C.A. Docente de cursos en Genética, Sistemas de producción bovina, Investigación, Bioestadística y Diseño Experimental de los programas de Zootecnia, Medicina Veterinaria, Medicina Veterinaria y Zootecnia y Maestría en Ciencias Veterinarias. Investigadora en áreas de Genética Molecular Animal, Mejoramiento Animal y Conservación de recursos Zoogenéticos. Sus principales investigaciones se han desarrollado en la evaluación de proteínas y genes asociadas a características de calidad de la carne bovina.
GRUPOS DE INVESTIGACIÓN: CIENCIA ANIMAL
LÍNEAS DE INVESTIGACIÓN: Salud Humana y Animal y Sostenibilidad Ambiental
LINEAS DE TRABAJO: Genética Animal, Mejoramiento Animal, Biologia Molecular
PRODUCTOS DESTACADOS
Effect of the g.98535683A > G SNP in the CAST gene on meat traits of Nellore beef cattle (Bos indicus) and their crosses with Bos taurus
Fecha de publicación: 31/01/2017
The objective of this study was to estimate allele frequencies of the g.98535683A > G:BTAU7 SNP in the CAST gene in different genetic groups of beef cattle produced in Brazil (Nellore and their crosses with Bos taurus), and to evaluate associations between this polymorphism and meat traits. Five hundred animals from six different genetic groups were genotyped and phenotyped for shear force (SF), myofibrillar fragmentation index (MFI), rib eye area, backfat thickness, and total lipids. Alleles A and G of the SNP were detected in all genetic groups and the frequency of A was higher than G. Significant association (P < 0.05) was observed between the polymorphism and meat tenderness (SF and MFI), in which genotype AA exhibited the best values. These results demonstrate for the first time the occurrence of the studied SNP in a Zebu breed and its potential application to the genetic improvement of meat tenderness in the Nellore breed (Bos indicus) and its crosses with Bos taurus.
Más información ⇨
- « Anterior
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Siguiente »