Médica Veterinaria Zootecnista, magister en Producción Animal y doctora en Nutrición y Producción Animal con énfasis en conocimientos sobre producción y nutrición de monogástricos. Docente universitaria e investigadora, coordina los cursos de nutrición general, nutrición de monogástricos, nutrición de pequeños animales, investigación y producción avícola. Mi actividad investigativa esta relacionada con el análisis nutricional de alimentos y aditivos nutricionales; producción avícola; nutrición de aves, porcinos, peces, conejos y mascotas; además de la evaluación de calidad de producto final (carne y huevo). Competente en el establecimiento de planes de manejo; en liderar procesos y organizar proyectos productivos, académicos e investigativos y con formación ética, social y amplio sentido de responsabilidad. Mis principales líneas de interés son el área de producción y nutrición de monogástricos, la evaluación de calidad de productos de origen animal y la alimentación natural, terapéutica y funcional para mascotas.
GRUPOS DE INVESTIGACIÓN: CIENCIA ANIMAL
LÍNEAS DE INVESTIGACIÓN: Salud Humana y Animal y Sostenibilidad Ambiental
LINEAS DE TRABAJO: Producción y Nutrición de Monogástricos - Nutrición animal - Tecnología, Higiene y Seguridad Alimentaria
PRODUCTOS DESTACADOS
By-product of passion fruit seed (Passiflora edulis) in the diet of commercial laying hens
Fecha de publicación: 15/06/2016
This study evaluated the effects of the inclusion of the by-product passion fruit seed (BPFS) in the diet of laying hens on performance, blood variables, quality, and lipid oxidation in eggs. A total of 384 Hy-line W36 layers (32 wk old) were distributed in a completely randomized design, with six treatments (control, 2.5%, 5.0%, 7.5%, 10.0%, and 12.5% inclusion of BPFS), eight replicates and eight birds each. The productive performance was evaluated for three cycles of 28 d each. There was no difference (P > 0.05) in egg production and feed conversion. However, feed intake showed increased linearly (P < 0.05). The egg weight, egg mass, percentage of eggshell, eggshell thickness, and Haugh unit did not differ (P > 0.05); however, the specific gravity of eggs increased (P < 0.05). Total cholesterol and blood triglycerides decreased linearly (P < 0.05). To evaluate the lipid yolk oxidation, a 6 × 5 × 2 factorial design (six levels of BPFS × five storage periods × two temperatures) was used. There was an interaction (P < 0.05) among the levels of BPFS, time, and storage temperature with the lowest oxidation level of 12.5% when eggs were refrigerated. The BPFS can be included at a level up to 5.0% without compromising bird performance and 12.5% for egg quality, and this level reduced yolk lipid oxidation.
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