Médica Veterinaria Zootecnista, magister en Producción Animal y doctora en Nutrición y Producción Animal con énfasis en conocimientos sobre producción y nutrición de monogástricos. Docente universitaria e investigadora, coordina los cursos de nutrición general, nutrición de monogástricos, nutrición de pequeños animales, investigación y producción avícola. Mi actividad investigativa esta relacionada con el análisis nutricional de alimentos y aditivos nutricionales; producción avícola; nutrición de aves, porcinos, peces, conejos y mascotas; además de la evaluación de calidad de producto final (carne y huevo). Competente en el establecimiento de planes de manejo; en liderar procesos y organizar proyectos productivos, académicos e investigativos y con formación ética, social y amplio sentido de responsabilidad. Mis principales líneas de interés son el área de producción y nutrición de monogástricos, la evaluación de calidad de productos de origen animal y la alimentación natural, terapéutica y funcional para mascotas.
GRUPOS DE INVESTIGACIÓN: CIENCIA ANIMAL
LÍNEAS DE INVESTIGACIÓN: Salud Humana y Animal y Sostenibilidad Ambiental
LINEAS DE TRABAJO: Producción y Nutrición de Monogástricos - Nutrición animal - Tecnología, Higiene y Seguridad Alimentaria
PRODUCTOS DESTACADOS
Propolis residue inclusion in the diet affects digestive enzyme activity in broiler chickens
Fecha de publicación: 01/05/2017
This study investigated the effects of the inclusion of solid propolis residue (PR) from alcoholic propolis extraction in the diets of broiler chickens from 1 to 21-d of age on their performance, intestinal morphology, and digestive enzyme activity. 405 male chicks were distributed in a completely randomized design with five treatments (inclusion of 0, 1, 2, 3 and 4% PR in the diets), and three replications with 27 birds each. The birds were fed experimental diets from 1 to 21-d of age and basal diet from 22 to 42-d of age. Feed intake (from 1 to 21-d and 1 to 42-d of age) decreased linearly with increasing levels of PR inclusion (P < 0.05). Dietary inclusion of PR did not affect intestinal morphology at 7 and 21-d of age (P > 0.05). Pancreatic amylase activity presented a quadratic response at 7 and 21-d of age, with its lowest activity estimated at 2.45 and 1.91% PR inclusion, respectively. At 7-d of age, trypsin activity decreased linearly, whereas chymotrypsin activity varied quadratically, with its activity estimated at 2.06% PR inclusion. Intestinal maltase activity varied quadratically with lowest activity predicted at 1.57% PR inclusion at 21-d of age. The dietary inclusion of solid propolis residue of propolis decreases feed intake in broilers and modulates their intestinal and pancreatic enzyme activity.
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